Veelgestelde vragen

Wat kost het mij om vrachtwagenchauffeur te worden?

Dit hangt af van een aantal factoren:

CE rijbewijs

Heb je het C rijbewijs en code 95 al en wil je graag een CE rijbewijs halen? Dit kost gemiddeld €3500 en dit betalen wij voor 100%. Deze opleiding is voor jou dus kosteloos.

 

C rijbewijs + code 95

Heb je een B rijbewijs en wil je graag aan het werk als vrachtwagenchauffeur? Dan is het nodig om een rijbewijs C + code 95 te halen. Dit kost gemiddeld €4500 op basis van 25 lesuren. Wil je nog doorgaan om ook het CE rijbewijs te behalen, dan komt hier nog €3500 bij. Je betaalt zelf maar 15% van deze kosten, de overige 85% neemt Transport Masters voor haar rekening.

Natuurlijk hoef je deze 15% niet in een keer te betalen! De eigen bijdrage wordt door middel van een wekelijks bedrag ingehouden op jouw loon, vanaf het moment dat je tijdens de opleiding aan het werk gaat. Hierdoor heb je het grootste gedeelte van jouw eigen bijdrage al afbetaald als je de opleiding afrond!

 

En wat nou als ik niet in 1x slaag voor mijn examen?

Geen probleem. Je kan dan starten met extra rijlessen om vervolgens herexamen te doen. De kosten voor deze extra lessen en herexamen komen voor jouw rekening en worden door middel van een wekelijkse terugbetaling ingehouden op je loon.

 

Wat ga ik verdienen als vrachtwagenchauffeur?

Het salaris is afhankelijk van de werkzaamheden die je uitvoert. Aan de hand hiervan delen we je in volgens de CAO Beroepsgoederenvervoer. Binnen de schalen kan je groeien op basis van ervaringsjaren.

De meeste startende chauffeurs zitten in loonschaal C (bakwagen) of D (trekker-oplegger). De salarissen starten bij ongeveer €2200 bruto per maand op basis van 40 uur per week. Dit is exclusief overuren en toeslagen, zoals verblijfskostenvergoeding.

Bij welke rijschool ga ik mijn opleiding volgen?

Wij werken samen met o.a. Transportopleider. Zij hebben een landelijk dekkend netwerk van aangesloten rijscholen, waardoor we altijd een rijschool zoeken die bij jou het dichtst in de buurt is.

Is een medische keuring verplicht?

Ja, dit is verplicht! Om de opleiding tot vrachtwagenchauffeur te mogen starten, moet je eerst medisch goedgekeurd zijn. Voorafgaand aan de medische keuring vraag je een gezondheidsverklaring aan bij het CBR. De brief die je van het CBR ontvangt, neem je mee naar de medische keuring.

Uit welke onderdelen bestaat de opleiding?

 • Een medische keuring.
 • Rijbewijs en vakbekwaamheid module 1-C1 (RVM1-C1).

Tijdens deze module behandel je de volgende onderwerpen:

o Verkeer.
o Techniek.
o Lading.
o Wetgeving (administratie)

Dit sluit je af met een examen

 

 • Vakbekwaamheid module 2-C (VM2-C)

Tijdens deze module behandel je de volgende onderwerpen:

o Voertuigkennis en optimaal gebruik van het voertuig.
o Basiskennis voertuigtechniek.
o De taak van een chauffeur bij onderhoud en storingen.
o Elektronische en mechanische systemen.
o Lading en lading zekeren.

Dit sluit je af met een examen.

 

 • Praktische toets

De praktische toets is onderdeel van het behalen van je vrachtwagenrijbewijs en bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Tijdens deze toets behandel je de volgende onderwerpen:

o Het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading.
o Voorkomen van criminaliteit en illegaliteit.
o Voorkomen van fysieke risico’s.
o Invullen van Europees schadeformulier.
o Maatregelen bij noodsituaties.
o Maatregelen bij gladheid en storingen.

Na het behandelen van alle onderwerpen, sluit je af met een examen.

 • Toets besloten terrein

De toets besloten terrein is onderdeel van het behalen van je vrachtwagenrijbewijs en bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. Hierin behandel je de volgende onderwerpen:

o Voertuigcontrole
o Manoeuvreren 

Na het behandelen van alle onderwerpen, sluit je af met een examen.

 

 • Praktijklessen

Tijdens dit praktijkgedeelte, krijg je rijlessen in de vrachtwagen. Om in te schatten hoeveel rijlessen je nodig hebt, krijg je eerst een intake/rijtest bij de rijschool. Hieruit volgt een advies over welk pakket het beste bij je past. Na het volgen van je rijlessen, volgt het praktijkexamen. Slaag je hiervoor? Dan heb je je C-rijbewijs op zak en mag je aan de slag als vrachtwagenchauffeur.

 

 • CE rijbewijs

Zodra je geslaagd bent voor het C-rijbewijs kan je kiezen om door te gaan voor je CE rijbewijs. Hiervoor heb je geen theorielessen nodig, want alleen praktijklessen en een examen zijn nu genoeg. Gemiddeld heb je 24 (rij)lesuren nodig. Dit kan afwijken op basis van een adviesgesprek.

Hoeveel dagen in de week volg ik lessen?

De opleidingsdagen stellen we vast in overleg met jou, de werkgever en de rijopleider. De lessen plannen we zoveel mogelijk op 1 vaste dag in de week. Daarnaast ben je regelmatig één extra avond in de week bezig met je rijopleiding.

Hoeveel uur rijles heb ik nodig?

Om de opleidingsuren vast te stellen, heb je een intake bij de rijschool. Zij stellen met jou het meest passende pakket samen.

Hoe lang duurt de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

De opleiding tot vrachtwagenchauffeur (rijbewijs C) duurt meestal 5 tot 6 maanden. Het duurt langer als je herexamens moet doen.

Kan ik al voor jullie werken tijdens het opleidingstraject?

Ja dit kan, graag zelfs! Tijdens je opleiding kan je via ons aan de slag als logistiek medewerker of bijrijder. Zo doe je alvast ervaring op in de sector transport en logistiek. Zodra je je rijbewijs binnen hebt, start jouw baan als vrachtwagenchauffeur.

Ik mag starten met de opleiding, en dan?

 1. Aanvragen van de gezondheidsverklaring bij het CBR en een medische keuring.
 2. De opleiding begint met fulltime theorielessen.
 3. Daarna start je met de lessen voor je rijbewijs C en code 95.
 4. Gaat alles goed? Dan ga je gelijk door naar het traject voor een CE rijbewijs.
 5. In totaal duurt de opleiding zo’n 7-8 maanden (dit is inclusief theorielessen, praktijklessen en de wachttijd op het praktijkexamen).
 6. Na je opleiding ga je meteen aan de slag als vrachtwagenchauffeur.
 7. Je krijgt van ons een jaarcontract bij een toffe opdrachtgever.
 8. Zo ontwikkel jij je in no-time tot ervaren vrachtwagenchauffeur!

Hoe ziet het selectietraject eruit?

Je bent enthousiast en wilt graag chauffeur worden. Voordat je kan starten met de opleiding, lopen we samen 5 stappen door.

 1. Start met een gesprek bij onze opleidingscoach.
 2. Samen zoeken we naar het bedrijf en de functie die bij je past. Hier ga je 2 maanden aan de slag en kijk je of het werk in de sector en het bedrijf bij je past.
 3. Na deze periode is het tijd om te evalueren met jou, het bedrijf en de opleidingscoach. Is het gesprek vanuit alle kanten positief, dan gaan we verder met de volgende stap.
 4. Een testdag bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek.
 5. Ben jij geslaagd voor de test? Dan mag je starten met de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Tijdens het opleidingstraject krijg je een contract van 32 uur en werk je bij het bedrijf waar je de eerste 2 maanden ook aan de slag bent gegaan.